EY İNSAN; SAKIN ARANIZDA FİTNE ÇIKARMAYIN…

logo5

EY İNSAN; SAKIN ARANIZDA FİTNE ÇIKARMAYIN…

Allah’ın kullarından istediği üç şey vardır. İyi, güzel ve doğru yaşamak…

Ey Âdem Oğulları, Allah’ın rıza göstermediği bozgunculuk, fitne ve bölücülükten uzak durun!

Sevgi ve merhameti sonsuz Allah’ın adıyla…

Tâhâ Sûresi, 135 ayettir.

Zamanın sözü olan bu ayetlerden bir bölümünü aşağıda bulacaksınız… Umarım, ayetlerin manaları anlaşılmış olur!

  1. âyet,

“Allah Musa’ya dedi ki: O sağ elindeki nedir, ey Musa?

  1. âyet,

Musa cevap verdi: “Bu benim asam, buna dayanırım, bununla koyunlarıma yaprak silkelerim. Daha başka işlerde de kullanırım” dedi.

  1. âyet,

”Asanı yere at, ey Musa” dedi.

  1. âyet,

Onu attı. O da ne, canlanmış koşuyor!

  1. âyet,

Allah ”Tut onu ve korkma. Biz onu önceki haline döndüreceğiz” dedi.

22-23. âyet,   

Şimdi de elini koynuna sok. Diğer bir ayet olarak sana en büyük ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kusursuz bembeyaz çıksın.

  1. âyet,

Artık Firavuna git, çünkü o iyice azıttı.

  1. âyet,

Musa dedi: “ Ey Rabbim, içimi rahatlat.

  1. âyet,

Üstlendiğim işi kolaylaştır.

  1. âyet,

Dilimdeki düğümü çöz.

  1. âyet,

Sözümü iyi anlasınlar.

  1. âyet,

Varın da ona yumuşak bir üslupla konuşun. Belki öğüt alır da korkup titrer.

  1. âyet,

Yeryüzünü sizin için bir döşek yapan, orada size yollar açan ve gökten su indiren O’dur” dedi. İşte biz, bu su sayesinde çeşitli bitkilerden çifter çıkarmaktayız.

  1. âyet,

Sizi topraktan yarattık, yine ona döndüreceğiz ve yine sizi ondan tekrar diriltip çıkaracağız.

  1. âyet,

Bakın her kim Rabbine günah dolu bir hayat ile gelirse cehennem onu bekliyor; bundan hiç şüpheniz olmasın. Cehennemde ne ölmek var ne de yaşamak.

  1. âyet,

Her kim de iman eder iyilik, güzellik ve doğruluğa adanmış bir hayat ile gelirse işte onlara çok büyük dereceler vardır.

  1. âyet,

Bununla birlikte, tövbe eden, iman edip iyilik, güzellik ve doğruluk için çalışan ve böylece doğru yolda yürüyen kimse için çok affediciyimdir; hiç şüpheniz olmasın.

  1. âyet,

Sakın, çoğu kimseyi sınamak için dünya hayatının parlak cazibesi olarak sunduğumuz şeylere gözünü dikme. Rabbinin rızkı hem daha hayırlı, hem daha kalıcıdır.

  1. âyet,

Yakınlarına namazı emret, sen de namaza sabırla devam et. Biz senden rızık istemiyoruz, seni biz rızıklandırırız. Unutma ki gelecek Allah bilinciyle yaşayanlarındır!

***

Allah, Âdemin çocuklarını yeryüzünde yaşasın, toprağını işlesin, ekmeğini yesin, suyunu içsin, evini yapsın, infak etsin, sonunda inkârı-nimette bulunmasın dedi…

O halde Allah’a güvenin, göreceksiniz ki Yağmur yağacak, nebat bitecek, güller açacak ve Allah rızkınızı gönderecek ve Allah sözünden dönmeyecek…

Yeryüzü toprakları yaratıldığı günden beri, sınırları çizilmiş değildi! Fakat Âdem Oğulları yıkılmayacak bir hırsa kapıldı ve yaşadığı toprakları parselledi.

Allah, yarattığı toprakları Âdem’in çocukları için Cennet kıldı. Mekke, Medine, Hicaz, Filistin, Mezopotamya, Orta Doğu toprakları gibi…

Buralardan sular kuzeye çekilince, insanlıkta suyollarını takip ederek yeryüzüne dağıldı…

Böyle giderse yakın gelecekte Orta Doğu da yeni haritalar çizilecektir. ABD ve İngiltere İsrail lehine “su ve enerji savaşları” çıkacaktır…

*** 

Şeytanın üç büyük günahı vardır. Bu günahların götüreceği yer, cehennemdir.

  • Birincisi kibirdir.

Şeytan, çamurdan yaratıldı diye Âdem’i aşağıladı. Hatta Şeytan “sen kim oluyorsun?” dedi.

  • İkincisi hasettir.

Şeytan Âdem’de var olan özellikleri kıskandı. Kabil, Habil’e haset etti, sonunda Kabil Habil’i öldürdü. Kabil bir yere sahip olduğunda “burası benim” dedi. Habil de “hayır senin değil, herkesin” dedi…

  • Üçüncüsü hırstır.

Âdem Oğlu sonuna kadar mülkü topladı, sonra yıkılmayacak bir iktidara sahip olma hırsına kapıldı. Böylece Âdem Oğlu kendini “Müstağni gördü, kendini mutlak üstün, yıkılmaz zannetti” Bilahare “Para bende, güç bende benim her dediğim olacak” Dedi…

***

Din; yersiz, mesnetsiz bir sürü hurafe ile dolmasaydı, Dinin alanı daraltılmamış olsaydı, hayat daha yaşanır olurdu!

İslam esas itibariyle ameldir”  Yani Allah, insanın nasıl yaşadığına bakacaktır. “İman ettik demekle cennete gireceğinizi mi zannediyorsunuz?”

Cennet, aynı zamanda dünyevi bir idealdir. Cennet, dinlerin ideal dünya ülküsüdür.

Cenneti yaşamak önce evden başlar, sonra adım attıkça cennet hayatı yaşanır. Cennet hayatı yaşamak demek, bir takım değerleri hayata geçirmek demektir. Bunların başında sevgi, merhamet, kardeşlik, paylaşım, adalet ve eşitlik gelir. Bunların yaşandığı yer cennettir. 

Diğer yandan Âdem Oğlunun ihtiras, hırs, haset ve kibir içinde olduğu her yer de cehennemdir. Sonra ateşin odunu yaktığı gibi haset, insanı yakar, kavurur.

Biz genellikle fakirin zenginin elindekine iç geçirmesini haset deriz, hâlbuki tam tersi, gerçek haset, zenginin biriktirdikçe, fakirin eline de göz dikmesi, her şey bende olsun, herkes benim kölem olsun, demesidir.

Tıpkı Davut kıssasında olduğu gibi…

Davut kıssasında geçen doksan dokuz koyuna bir koyun olayında anlatılan da budur.

Adamın doksan dokuz koyunu var, diğerinin bir koyunu var. Doksan dokuz koyunu olan o bir koyunu da almak istiyor, o da benim olsun diyor.

***

Hâsılı Müslümanların anlatılan iyilik, doğruluk, güzel ahlak ve Allah’ın insanlara gösterdiği doğru yolda birleşerek fitne fesat ve hasetten uzak durmaları gerekir.

Mahmut AKYOL

 

 

Yer işareti koy permalink.

Yoruma kapalı.